Wykonanie
Z okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek ..., ale o tym nie
będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z
Wami :)Spód:130 g miękkiego
masła5 łyżek
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej3
żółtka (
białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa:1 kg
twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki
mleka1
cukier waniliowy5
jajek60 g budyniu
śmietankowego1 szklanka
cukruŻółtka ucieramy z 1/2 szklanki
cukru na puch. Następnie dodajemy do
twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do
sera dodajemy przesiane budynie oraz
mleko i ponownie mieszamy ręcznie.Wszystkie
białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część
cukru oraz
cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.