Wykonanie
Przepis na ten sernik z
cytrynową nutą wymyśliłam pewnego mroźnego popołudnia i od tamtej chwili swoją delikatnością zachwyca wszystkich gości... wprost rozpływa się w ustach :)
Składniki:1 kg
sera (ja użyłam już zmielonego),4
jaja,2 szklanki
cukru,1
cytryna,1
budyń waniliowy lub
śmietankowy,1 łyżka
kaszy manny,1 kostka
masła (250g),
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć z
żółtkami i
cukrem (ok. 5 minut), po tym czasie partiami dodawać
ser. Następnie dodać
budyń,
kaszę mannę, otartą
skórkę z cytryny oraz
sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z
białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na
ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.
Ciasteczkowy spód:250g
ciasteczek owsianych (ja użyłam
czekoladowych),100g
masła,
Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione
masło i mieszamy - będą przypominać mokry piasek. Wykładamy spód tortownicy papierem, wysypujemy zmielone
ciasteczka i równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut.
Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia.Polewa:sok z połowy
cytryny,1/2 tabliczki
białej czekolady,10 ml
śmietanki 30%,
Śmietankę podgrzewamy razem z
sokiem z cytryny, dodajemy
czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć
skórkę z cytryny.