ßßß
Tym razem jako bazy użyłam kaszy jęczmiennej (która zwykle występuje u nas w zupie, a nie jako główne danie); ugotowałam ją w bulionie. Warzywa wcześniej zostały nieco podsmażone, a na końcu całe danie posypałam świeżo startym parmezanem i pietruszką zieloną.Składniki:1.5 szkl kaszy jęczmiennej (suchej)3 szkl bulionu warzywnego (użyłam kostki eko)1 cebula, pokrojona w pióra1 papryka czerwona, pokrojona w plastryok. 25 dag pieczarek, pokrojonych w plastry2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub więcej/mniej według uznania)1-2 łyżki masła sklarowanegopietruszka zielona, posiekanaświeżo starty parmezanprzyprawy: sól morska, pieprz, sos sojowyKaszę ugotowałam w bulionie warzywnym. Doprawiłam sosem sojowym i pieprzem. Odstawiłam.Na patelni rozpuściłam masło sklarowane, na którym zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam pieczarki, a po chwili paprykę. Pod koniec dodałam czosnek. Doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego; na wierzch przełożyłam ugotowaną kaszę jęczmienną.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.