Wykonanie
Jaglana ofensywa trwa ;) Tym razem w słodkiej wersji. Od jakiegoś czasu staram się ukryć proso (i kilka innych cennych dla zdrowia składników) przed oczami moich dzieci, zwłaszcza najstarszej córeczki. Babeczki bardzo nam wszystkim smakowały!Składniki (na 12 babeczek):1 szkl ugotowanej
kaszy jaglanejok. 1 szkl miąższu dyni hokkaido, upieczonej (mniej więcej 1/4 dyni)2
jajka, najlepiej z chowu ekologicznego1/3 szkl
mleka roślinnego1 kopiasta łyżka nierafinowanego
cukru (użyłam muscovado) /
syropu klonowego /miodu3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
rodzynków (można zastąpić
żurawiną)2 łyżki wyłuskanych
orzechów włoskich, połamanych na mniejsze kawałki25g
czekolady gorzkiej, posiekanej drobno2-3 kopiaste łyżki
mąki orkiszowej razowejszczypta
soli morskiej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
Kaszę jaglaną i
dynię wrzuciłam do malaksera, zmieliłam, by
kasza jak najbardziej "zniknęła" (nie mam urządzenia wysokoobrotowego, więc
kasza i tak była nieco widoczna w cieście, co zupełnie nam nie przeszkadzało :)). Dodałam
jajka,
mleko,
cukier,
sól,
mąkę,
cynamon i
proszek do pieczenia - jeszcze raz szybko zmiksowałam. Następnie wmieszałam w ciasto
wiórki kokosowe,
płatki owsiane,
orzechy i
czekoladę.Ciasto przełożyłam równomiernie do foremki na muffinki (12 szt.). Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Studziłam na kratce.