Wykonanie
Sierpień zakończyłem
ciastem dyniowym.
Czemu by więc nie pozostać jeszcze przez chwilę w tym klimacie, tym bardziej, że z rzeczonego ciasta zostało mi jeszcze całkiem sporo puree z dyni. Zacząłem się więc głowić, co by tu z niego zrobić. Tak się złożyło, że kupiłem
ser na sernik (miał być na naleśniki lub cokolwiek innego).
Ser, puree i co dalej? Sernik z dynią? Trochę za mało miałem
sera na taki pełny sernik. Może więc coś mniejszego, z
serem,
dynią... I tak oto powstał autorki przepis na tartę
serową z puree z dyni.
Składniki na kruchy spód:250 g
mąki100 g
masła1
jajko2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli na wierzch:500 g
zmielonego seraok. 150 g
serka mascarpone4-5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2-3 szklanki puree z dyni [przepis tutaj ]3 łyżki
miodu3
jajkaSpód:
Mąkę przesiać i wymieszać z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodać pokrojone w kostkę
masło i
jajko, posiekać. Zagnieść szybko ciasto i schować je na ok. 30 min. do lodówki. Następnie wylepić nim formę na tartę.Wierzch:
Sery zmiksować z
cukrem oraz
mąką ziemniaczaną, dodawać kolejno dwa
jajka i zmiksować (krótko). Tak przygotowaną masę
serową wyłożyć na ciasto.Puree z dyni wymieszać z
miodem oraz jednym
jajkiem (dokładnie). Masę wyłożyć w formie spirali na
ser i nieco wymieszać (do wykładania można użyć rękawa cukierniczego).Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec jeszcze przez 60 min. Studzić stopniowo. Wystudzone ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.