ßßß Cookit - przepis na tarta serowo-dyniowa

tarta serowo-dyniowa

nazwa

Wykonanie

Sierpień zakończyłem ciastem dyniowym. Czemu by więc nie pozostać jeszcze przez chwilę w tym klimacie, tym bardziej, że z rzeczonego ciasta zostało mi jeszcze całkiem sporo puree z dyni. Zacząłem się więc głowić, co by tu z niego zrobić. Tak się złożyło, że kupiłem ser na sernik (miał być na naleśniki lub cokolwiek innego). Ser, puree i co dalej? Sernik z dynią? Trochę za mało miałem sera na taki pełny sernik. Może więc coś mniejszego, z serem, dynią... I tak oto powstał autorki przepis na tartę serową z puree z dyni.
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli na wierzch:
500 g zmielonego sera
ok. 150 g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 szklanki puree z dyni [przepis tutaj ]
3 łyżki miodu
3 jajka
Spód:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, posiekać. Zagnieść szybko ciasto i schować je na ok. 30 min. do lodówki. Następnie wylepić nim formę na tartę.
Wierzch:
Sery zmiksować z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, dodawać kolejno dwa jajka i zmiksować (krótko). Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto.
Puree z dyni wymieszać z miodem oraz jednym jajkiem (dokładnie). Masę wyłożyć w formie spirali na ser i nieco wymieszać (do wykładania można użyć rękawa cukierniczego).
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec jeszcze przez 60 min. Studzić stopniowo. Wystudzone ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/09/tarta-serowo-dyniowa.html