Wykonanie
Wybrałem się kilka dni temu na targ (a nie zdarza się to ostatnio za często) i zobaczyłem
czarną porzeczkę - smak mojego dzieciństwa, od dawna już nie goszczący na moich kubkach
smakowych. Nie myśląc wiele, kupiłem
porzeczki i zacząłem się zastanawiać, co z nią zrobić. Pomysłów było kilka, bo
porzeczka to bardzo wdzięczny
owoc. W końcu zdecydowałem się na sernik, wygooglałem, aby zobaczyć, co można wymyślić szczególnego i natknąłem się na sernik an zimno na Moich Wypiekach [tutaj]. Nieco zmieniłem przepis i wykonałem. Tak powstał ten nie za słodki, lekko
winny,
porzeczkowo-
śmietankowy sernik na zimno na przepysznym kruchym spodzie :).
Składniki na kruchy spód:[można nie piec
spodu i wykorzystać pokruszone
biszkopty, wymieszane z
masłem lub wyłożyć spód całymi, okrągłymi
biszkoptami]150 g zimnego
masła250 g przesianej
mąki75 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soligarść odszypułkowanych czarnych
porzeczek na masę
serową:ok. 800 g trzykrotnie
zmielonego sera (może być z wiaderka)ok. 200-250 g
śmietany kremówki 30%ok. 150 g
cukru2,5 łyżki
żelatynyok. 300 g odszypułkowanej
czarnej porzeczkiKruchy spód:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem pudrem i
solą, dodać pokrojone w kostkę
masło, wbić
żółtka. Całość posiekać nożem, a następnej zagnieść możliwie szybko kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30-40 min. lub do zamrażalnika na 15 min.Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować. Przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i wylepić nim dokładnie boki. Na wierzchu położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypać
grochem lub innym obciążnikiem. Piec przez 15-20 min. w 200 o C, a następnie zdjąć
groch, wysypać na wierzch garść
czarnej porzeczki i piec jeszcze przez 10 min. Wyjąć i wystudzić.Masa serowa:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody tak, by była w całości przykryta. Pozostawić na kilka minut, a następnie dolać gorącej
wody do ok. 1/3 wysokości szklanki.
Czarną porzeczkę zmielić blenderem na mus.
Ser zmiksować dokładnie ze 120 g
cukru oraz
śmietaną kremówką. Dodać
żelatynę (może być ciepła) i zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na kruchy spód i schować ciasto do lodówki. Do drugiej połowy dodać mus
porzeczkowy i zmiksować. Masę
porzeczkową wylać masę białą, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.Ciasto można dowolnie udekorować, np.
bitą śmietaną lub
jagodami, lub
borówką.