ßßß Cookit - przepis na półfrancuskie rurki

półfrancuskie rurki

nazwa

Wykonanie

rurki z kremem waniliowym
Rurki to jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. A może nawet nie tyle dzieciństwa, co po prostu jeden z domowych przysmaków, specjałów mamy. Rurki były więc dla mnie swoistym wyzwaniem, zmierzeniem się z ideałem. Aby uniknąć zbędnych porównań w mojej głowie i ewentualnego rozczarowania (niedorównania ideałowi), wybrałem na początek zupełnie inny niż maminy przepis, który zaczerpnąłem z książki "Iveta a české sladkosti". Oczywiście, nie obyło się bez zmian (czasem zastanawiam się, czy pani Iveta nie wpisała błędnych proporcji do książki; a może to kwestia polskich, a nie czeskich składników).
Składniki na ciasto:
200-210 g mąki pszennej
150 g masła
3-4 łyżki śmietany 12%
1 żółtko + jajko (lub białko) do posmarowania
skórka z połowy cytryny na krem:
250-300 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
łyżka cukru waniliowego
3-4 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane w kostkę masło, wymieszać (posiekać). Śmietanę rozmieszać z żółtkiem i wlać do ciasta. Na koniec dodać skórkę cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, można dodać nieco mąki (nie za dużo!). Ciasto rozwałkować lub rozpłaszczyć, złożyć na cztery, następnie znów rozwałkować - powtórzyć czynność co najmniej trzykrotnie. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na minimum 30 min. do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i pociąć na paski o długości wystarczającej na owinięcie foremki na rurkę. Należy pamiętać o tym, by każda warstwa pasku nachodziła na poprzednią. Gotowe rurki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować rozmieszanym jajkiem lub białkiem.
Piec do uzyskania złotego koloru - przez ok. 25-30 min. w 200ºC. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy rurki są już upieczone, polecam wyjąć jedną i sprawdzić jej wnętrze.
Napełniać kremem dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, na koniec stopniowo dodawać mascarpone i miksować na niskich obrotach.
Rurki napełniać za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Napełnione rurki posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/03/pofrancuskie-rurki.html