Wykonanie
rurki z kremem
waniliowymRurki to jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. A może nawet nie tyle dzieciństwa, co po prostu jeden z domowych przysmaków, specjałów mamy. Rurki były więc dla mnie swoistym wyzwaniem, zmierzeniem się z ideałem. Aby uniknąć zbędnych porównań w mojej głowie i ewentualnego rozczarowania (niedorównania ideałowi), wybrałem na początek zupełnie inny niż maminy przepis, który zaczerpnąłem z książki "Iveta a české sladkosti". Oczywiście, nie obyło się bez zmian (czasem zastanawiam się, czy pani Iveta nie wpisała błędnych proporcji do książki; a może to kwestia
polskich, a nie czeskich składników).
Składniki na ciasto:200-210 g
mąki pszennej150 g
masła3-4 łyżki
śmietany 12%1
żółtko +
jajko (lub
białko) do posmarowaniaskórka z połowy
cytryny na krem:250-300 ml
śmietany 30%200 g
serka mascarponełyżka
cukru waniliowego3-4 łyżki
cukru pudrucukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane w kostkę
masło, wymieszać (posiekać).
Śmietanę rozmieszać z
żółtkiem i wlać do ciasta. Na koniec dodać
skórkę cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, można dodać nieco
mąki (nie za dużo!). Ciasto rozwałkować lub rozpłaszczyć, złożyć na cztery, następnie znów rozwałkować - powtórzyć czynność co najmniej trzykrotnie. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na minimum 30 min. do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i pociąć na paski o długości wystarczającej na owinięcie foremki na rurkę. Należy pamiętać o tym, by każda warstwa pasku nachodziła na poprzednią. Gotowe rurki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować rozmieszanym
jajkiem lub
białkiem.Piec do uzyskania złotego koloru - przez ok. 25-30 min. w 200ºC. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy rurki są już upieczone, polecam wyjąć jedną i sprawdzić jej wnętrze.Napełniać kremem dopiero po całkowitym wystygnięciu.Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier puder oraz
cukier waniliowy, na koniec stopniowo dodawać
mascarpone i miksować na niskich obrotach.Rurki napełniać za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.Napełnione rurki posypać
cukrem pudrem.