Wykonanie
Sezon na
cukinię uważam za rozpoczęty! (Czytaj - pierwsze
cukinie z działki trafiły na stół :-D)Dzisiaj pomysł na
cukinię faszerowaną...
cukinią ;-)
pieczarkami i
cebulką. Czyli prościej się nie da. Mniam!
Cukinia w tej wersji może stanowić przekąskę, albo część obiadu. Można podać np.z
kaszą jaglaną.Składniki:300 g
pieczarek4
cukinie (z tego 1 do farszu)1
cebulkasól,
pieprzłyżka
oleju kokosowego do smażenia
tofu marynowane lub wędzone (2 kostki po 180 g)Wykonanie:
Cebulę szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany
olej, w tym czasie kroimy drobno
pieczarki oraz
cukinię i dorzucamy do
cebuli. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy przez około 10-15 min (do momentu, aż nadmiar
wody wyparuje).Umyte
cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ tak jak na zdjęciu:
Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych
cukinii, a na wierzch nakładamy pokrojone w grube plastry
tofu.
Cukinie układamy na blaszce i zapiekamy przez około 15-20 min w temp. 200 stopni.
Smacznego!