Wykonanie
Ostatnio odkrywam
fasolę mung na nowo. Jak do tej
pory na blogu był tylko jeden przepis z jej wykorzystaniem < klik >. Dziś nie będzie to kolejna pasta fasolowa, ale coś, czym można się bardziejnajeść ;-) Fajny pomysł na obiad, a jak nie zjecie wszystkiego na raz, możecie spokojnie zapakować to co zostanie w pojemniczek i zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Podane składniki są na 3 porcje :-)Składniki:100 g
fasoli mung1/2 szklanki
kaszy gryczanej100 g
pieczarek100 - 120 g
kukurydzy (pół puszki)2
marchewki1
pietruszka1 spora
cebulasól,
pieprz,
kminekolej do smażenia (u mnie
kokosowy)
oliwa do polania (dobrze smakuje z
truflową bądź z
olejem z
orzechów laskowych)Wykonanie:
Fasolę zalewamy
wodą i moczymy przez mniej więcej 2 h. Wymieniamy
wodę, dorzucamy
kminek i gotujemy przez ok. 45 min, do momentu aż
fasola będzie miękka.
Cebulę i
pieczarki kroimy drobno i podsmażamy tak długo, aby wszystko ładnie się przyrumieniło (przyprawiamy
solą i
pieprzem)
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Kaszę płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości
wody, solimy wedle uznania.Następnie
kaszę,
fasolę, warzywa,
pieczarki i
kukurydzę mieszamy, przekładamy na talerze i polewamy
oliwą. Smacznego!