ßßß Cookit - przepis na Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ryż, zarówno na słodko jak i na słono - w każdej postaci. Ryż jest chyba moim najczęściej wybieranym dodatkiem do posiłków. :) W moje ostatnie wolne wpadłam w szał gotowania z bratem, dwa spośród trzech dań już poznaliście, dziś czas na ostatni sekret - danie główne czyli risotto z grzybami. :)
SKŁADNIKI :
300g ryżu arborio (użyłam firmy Kupiec, mega dobry wybór :) )
3 duże cebule
50g suszonych borowików
20g suszonych podgrzybków
1,5l wywaru grzybowego (zrobiłam z kostki)
50g masła
2 łyżki śmietany 18 %
50ml białego wina półwytrawnego (jeśli nie masz można bez)
natka świeżej pietruszki
sól, pieprz, cukier, tymianek
oliwa/olej do podsmażenia cebuli
Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Cebule kroimy w drobne piórka i szklimy na oliwie/oleju z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, smażymy całość ok 5 minut i po tym czasie wsypujemy na patelnię surowy ryż. Wszystko smażymy często mieszając do chwili, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Gdy osiągniemy ten efekt całość zalewamy gorącym (by nie obniżyć temperatury i nie przerwać wrzenia) bulionem grzybowym do wysokości ryżu, co jakiś czas mieszając doprowadzamy do odparowania wywaru i czynność powtarzamy, dodając oprócz wywaru również wino. Zabieg powtarzamy, aż ryż będzie odpowiadał nam twardością, gdy ostatnia porcja użytego wywaru odparuje, zmniejszamy płomień, dodajemy masło i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek (ilość zależy tylko od Was :)), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto wyszło przepyszne, kremowe i delikatne, smacznego! :)
Przyłapana. :D
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/09/risotto-z-suszonymi-grzybami.html