Wykonanie
Uwielbiam
ryż, zarówno na słodko jak i na słono - w każdej postaci.
Ryż jest chyba moim najczęściej wybieranym dodatkiem do posiłków. :) W moje ostatnie wolne wpadłam w szał gotowania z bratem, dwa spośród
trzech dań już poznaliście, dziś czas na ostatni sekret - danie główne czyli risotto z
grzybami. :)

SKŁADNIKI :300g
ryżu arborio (użyłam firmy Kupiec, mega dobry wybór :) )3 duże
cebule50g
suszonych borowików20g suszonych podgrzybków1,5l
wywaru grzybowego (zrobiłam z kostki)50g
masła2 łyżki
śmietany 18 %50ml
białego wina półwytrawnego (jeśli nie masz można bez)
natka świeżej
pietruszkisól,
pieprz,
cukier,
tymianekoliwa/olej do podsmażenia
cebuliGrzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku.
Cebule kroimy w drobne piórka i szklimy na oliwie/oleju z dodatkiem
soli,
pieprzu i
cukru. Następnie dodajemy drobno pokrojone
grzyby, smażymy całość ok 5 minut i po tym czasie wsypujemy na patelnię surowy
ryż. Wszystko smażymy często mieszając do chwili, aż
ryż stanie się lekko przezroczysty. Gdy osiągniemy ten efekt całość zalewamy gorącym (by nie obniżyć temperatury i nie przerwać wrzenia)
bulionem grzybowym do wysokości
ryżu, co jakiś czas mieszając doprowadzamy do odparowania
wywaru i czynność powtarzamy, dodając oprócz
wywaru również
wino. Zabieg powtarzamy, aż
ryż będzie odpowiadał nam twardością, gdy ostatnia porcja użytego
wywaru odparuje, zmniejszamy płomień, dodajemy
masło i mieszamy. Następnie dodajemy
śmietanę, drobno posiekaną
natkę pietruszki i
tymianek (ilość zależy tylko od Was :)), doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Risotto wyszło przepyszne, kremowe i delikatne, smacznego! :)


Przyłapana. :D
