ßßß
SKŁADNIKI :300g ryżu arborio (użyłam firmy Kupiec, mega dobry wybór :) )3 duże cebule50g suszonych borowików20g suszonych podgrzybków1,5l wywaru grzybowego (zrobiłam z kostki)50g masła2 łyżki śmietany 18 %50ml białego wina półwytrawnego (jeśli nie masz można bez)natka świeżej pietruszkisól, pieprz, cukier, tymianekoliwa/olej do podsmażenia cebuliGrzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Cebule kroimy w drobne piórka i szklimy na oliwie/oleju z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, smażymy całość ok 5 minut i po tym czasie wsypujemy na patelnię surowy ryż. Wszystko smażymy często mieszając do chwili, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Gdy osiągniemy ten efekt całość zalewamy gorącym (by nie obniżyć temperatury i nie przerwać wrzenia) bulionem grzybowym do wysokości ryżu, co jakiś czas mieszając doprowadzamy do odparowania wywaru i czynność powtarzamy, dodając oprócz wywaru również wino. Zabieg powtarzamy, aż ryż będzie odpowiadał nam twardością, gdy ostatnia porcja użytego wywaru odparuje, zmniejszamy płomień, dodajemy masło i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek (ilość zależy tylko od Was :)), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto wyszło przepyszne, kremowe i delikatne, smacznego! :)