Dziś przepis na dwie pyszne pasty, które sprawdzą się zarówno na przyjęciach, jak i codziennych śniadaniach. Ja swoje podałam gościom z chlebkami chapati klik i naan klik, a resztki następnego dnia zjedliśmy ze zwykłą bułką – oba rozwiązania były bardzo smaczne!POMIDOROWA PASTA DO KANAPEK NA DWA SPOSOBYSkładniki:I przepis – pasta z makrelą:1 wędzona makrela4 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki majonezu2 łyżeczki sera feta1 łyżeczja sosu Worcestershire1 łyżeczka octu balsamicznegosól i pieprz do smakuRybę należy obrać ze skóry i wyjąć ości. Następnie połączyć z resztą składników i zblendować. Pasta najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.Przepis zaczerpnięty z burczymiwbrzuchu.plII przepis – pasta z suszonymi pomidorami i oliwkami80 g suszonych pomidorów3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (zalewy ze słoika)80 g czarnych oliwek4 pomidory6 kaparów1 ząbek czosnku1 łyżeczka cukru (płaska)1 łyżeczka oregano8 listków świeżej bazyliisól i pieprz do smakuPomidory (świeże i suszone) kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z pozostałymi składnikami. Powstałą pastę przekładamy na sitko i odsączamy. Podajemy schłodzoną.Przepis zaczerpnięty basjulowepasje.blogspot.com