Wykonanie
Bardzo lubię kuchnię włoską. Stanowi dla mnie niekończące się źródło inspiracji. Szczególnie lubię proste, bazujące na jednym, góra dwóch składnikach
makarony. Dzisiejszy przepis jest właśnie taki. Do tego jest superszybki, co dla mnie jest niewątpliwie ogromną zaletą. Dziś już bez dłuższych wstępów zapraszam na...

Potrzebujemy:170 g
suszonych pomidorów50 g
kaparówok. 300 g
wędzonej szynki (warto kupić sprawdzoną
wędlinę naprawdę dobrej jakości, inaczej tylko popsuje całe danie)1 średnią
cebulę2 ząbki
czosnku100 g
koncentratu pomidorowego500 ml płynnej
śmietanki 12% (może być 18 lub 30, ale po co taka tłusta, kiedy 12 sprawdza się równie dobrze)500 g grubego
makaronu z pszenicy durum
przyprawy:
sól,
pieprz, suszoną
bazylię,
cukierolej do smażenia
Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie
cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na odrobinie
oleju.
Śmietankę wlewany do blendera, dodajemy
koncentrat pomidorowy, ok. 100 g
pomidorów, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz, łyżeczkę
bazylii oraz płaską łyżeczkę
cukru.
Szynkę kroimy w kilkucentymetrowe słupki, resztę
pomidorów odsączamy i kroimy w kostkę lub w paseczki. Gdy
makaron się ugotuje, odcedzamy go i szybko przerzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy sosem, dodajemy
szynkę,
kapary, resztę
pomidorów i
cebulkę. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy. Chwilę podgrzewamy.
Makaron podajemy udekorowany
suszonymi pomidorami lub listkami świeżej
bazylii.

Bardzo lubię smak
suszonych pomidorów i stąd pomysł na zrobienie z nich sosu. Zarówno
suszone pomidory, jak i
kapary mają bardzo intensywny smak, dlatego nie potrzeba już zbyt wielu przypraw. W zasadzie wystarczyłaby jedynie odrobina
soli i
cukru, ale czasami mam ochotę trochę bardziej pokombinować ;)Smacznego!PS. Zdjęcia niestety nie wyszły najładniej, ponieważ
makaron odgrzewałam w mikrofali i trochę się przypiekł. Nie wpłynęło to jednak na jego smak :)