Wykonanie
Witajcie w te ostatnie dni września,Jesień
póki co nas rozpieszcza. Jest dość ciepło, słońce przedziera się przez kolorowe liście i dopieszcza nasze zmysły. Jedynie wieczory bywają chłodne. Wtedy do łask wracają w naszym domu zapachowe
woski w kominkach i świecie oraz aromatyczne
herbaty. A u Was?Jesienią częściej lądują na naszym
stole zupy. Aromatyczne, sycące, dodające energii, takie lubimy najbardziej. Mamy dla Was propozycję na aromatyczną, kipiącą jeszcze letnimi aromatami, kremową zupę z
papryki i
pomidorów. Jest to bogactwo smaków, które rozpieści nasze zmysły. Pięknie się prezentuje, a smakuje fantastycznie.
Słodycz papryki połączona z nasyconymi słońcem
pomidorami – nie można chcieć więcej. Spróbujcie koniecznie. :)Składniki (na około 6-8 porcji):- 1 kg
czerwonej papryki- 1 kg polnych lub innych słodkich
pomidorów sparzonych i obranych ze skóry- 1 duża
czerwona cebula- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 2 litry
wody lub
bulionu warzywnego (u nas
woda)- 1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki- ½ łyżeczki
ostrej papryki- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 1 łyżeczka suszonego
lubczyku-
sól i
pieprz do smaku-
jogurt do dekoracji-
natka pietruszki do dekoracji- ewentualnie coś z czym podamy zupę, np. grzanki czy
kasza jaglanaWykonanie:Zaczynamy od posiekania
czerwonej cebuli w dowolne kawałki i lekkiego jej skarmelizowania na łyżce
oleju. W tym czasie kroimy w dużą kostkę
paprykę. Gdy
cebula jest gotowa, zdejmujemy ją z patelni i wlewamy drugą łyżkę
oleju po czym podkręcamy ogień i wrzucamy na patelnię
paprykę. Podsmażamy tak, aby skórka z
papryki lekko się skarmelizowała. Zdejmujemy z ognia.Bierzemy duży garnek i wrzucamy skarmelizowaną
cebulę i
paprykę. Podpalamy ogień pod garnkiem i jak zacznie wszystko delikatnie skwierczeć to dorzucamy
przyprawy. Chwilę podsmażamy w garnku po czym zalewamy
wodą lub
bulionem. Zmniejszamy ogień i w tym czasie przygotowujemy
pomidory. Sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w duża kostkę i wrzucamy na patelnię. Prużymy je około 5-10 minut aż zmiękną i trochę odparują. Po tym czasie wrzucamy do garnka. Zostawiamy zupę na małym ogniu około 10-15 minut, aż
papryka będzie miękka. Wtedy zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko. Sprawdzamy smak, możemy doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem. Serwujemy z kleksem
jogurtu naturalnego i posypujemy
natką pietruszki. My dodatkowo zjedliśmy nasz krem z grzankami. Świetny jest także z
kaszą jaglaną. Rewelacyjna i aromatyczna zupa. W sam raz na jesień, ale nie tylko. Energia na talerzu – polecamy. :)Czerwone i kremowe pozdrowienia,Ania & Piotrek