Wykonanie
Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego,
cytryna i
rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące
galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;)Składniki:

na
biszkopt:4
jajka¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej na masę:5 dużych łodyg
rabarbaru1
cytryna1
galaretka cytrynowa2
galaretki truskawkowe1 duży
jogurt naturalnyokoło ½ szklanki
cukrugalaretki na wierzch:1
galaretka cytrynowa1
galaretka wieloowocowa-niebieskaPrzygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia
cukru. Następnie dodajemy
żółtka i znów ubijamy. Dokładamy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Rabarbar dusimy z 2 łyżkami
cukru i szklanką
wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej
wody i odstawimy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z
cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z
rabarbarem.
Galaretki mieszamy z
jogurtem naturalnym, dodajemy
rabarbar z
cytryną, sok pozostały z duszenia
rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć.Lekko tężejącą masę wylewamy na
biszkopt i wkładamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej
wody i odstawiamy do wystudzenia.Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch
galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała.Smacznego !