ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką.

Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką.

nazwa

Wykonanie

Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;)
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej na masę:
5 dużych łodyg rabarbaru
1 cytryna
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki truskawkowe
1 duży jogurt naturalny
około ½ szklanki cukru
galaretki na wierzch:
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka wieloowocowa-niebieska
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawimy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z rabarbarem. Galaretki mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć.
Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała.
Smacznego !
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/06/ciasto-rabarbarowo-cytrynowe-z-galaretka.html