ßßß
na biszkopt:4 jajka¾ szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej na masę:5 dużych łodyg rabarbaru1 cytryna1 galaretka cytrynowa2 galaretki truskawkowe1 duży jogurt naturalnyokoło ½ szklanki cukrugalaretki na wierzch:1 galaretka cytrynowa1 galaretka wieloowocowa-niebieskaPrzygotowanie:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawimy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z rabarbarem. Galaretki mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć.Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała.Smacznego !