ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki.

Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki.

nazwa

Wykonanie

Filet z kurczaka występuje u mnie w domu dość często, ale pomysłów na jego przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z kurczaka to farsz z boczku i natki pietruszki. Polecam :)
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 jajko
30 dag boczku
1 duża cebula
garść natki pietruszki
4 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżeczki majonezu
ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/filet-z-kurczaka-nadziany-farszem-z.html