ßßß Cookit - przepis na Żurek z białą kiełbasą i jajkiem.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem.

nazwa

Wykonanie

Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :)
Składniki:
½ kg białej kiełbasy
300 g wędzonych kości schabowych
8 jajek
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kilka grzybów suszonych
500 ml zakwasu żytniego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Warzywa, kości oraz kiełbasę wyjmujemy z wywaru.
Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/zurek-z-biaa-kiebasa-i-jajkiem.html