ßßß
            
        
½ kg białej kiełbasy300 g wędzonych kości schabowych8 jajek2 marchewki2 pietruszkikawałek selerakilka grzybów suszonych500 ml zakwasu żytniego1 ząbek czosnku2 łyżeczki chrzanukilka ziaren ziela angielskiegokilka ziaren jałowcamajeraneksól, pieprzPrzygotowanie:Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Warzywa, kości oraz kiełbasę wyjmujemy z wywaru.Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i ugotowanym jajkiem.Smacznego!