ßßß
Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):340 g mąki pszennej200 g mąki żytniej1 łyżkę mąki ziemniaczanej125 ml ciepłej wody125 ml mleka85 g oleju40 dag drożdży2 łyżeczki cukru1 łyżeczkę solipestki dyni1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułekKrok po kroku:Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałą mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je pestkami dyni.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez 20-25 minut.Smacznego! :)

