ßßß
Potrzebujemy (ilość na 14 bułeczek):540 g mąki pszennej1 łyżkę mąki ziemniaczanej125 ml ciepłej wody125 ml mleka85 g oleju40 dag drożdży2 łyżeczki cukru1 łyżeczkę solipestki dyni1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułekKrok po kroku:Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki: z jednej części ciasta formujemy wałeczek, na środku tworzymy "supełek", prawy koniec wałeczka chowamy pod spód bułeczki, lewy koniec wałeczka przekładamy przez górny otwór "supełka".Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je pestkami dyni.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez 20-25 minut.Smacznego! :)




