Wykonanie
Odkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze
słonecznikiem, innym razem z
cebulką. Bułeczką są pyszne, kruche i delikatne w smaku. Idealne dla małych łasuchów. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania wszystkiego wieczorem (np. kiedy dzieci śpią), a upieczenie dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały dom pachnie świeżym
pieczywem.Przepis pochodzi z tej strony .
Czas przygotowania: 15 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + czas na pieczenieIlość porcji: 12Składniki:Szklanka letniego
mleka110g
masła2 łyżki
cukru2
jajka¾ łyżeczki
soli4 szklanki
mąki pszennej12g suchych
drożdży (ok 3 łyżeczki)Dodatkowo
Jajko do posmarowania,
Cebula,
słonecznik itpW sporej misce umieszczamy
mleko wraz z
masłem. Miksujemy mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy wszystkie składniki w kolejności jakie są wymienione w spisie. Pod sam koniec, kiedy robot zaczyna już ciężką chodzić obsypujemy blat
mąką, wykładamy ciasto i chwilę wyrabiamy ręcznie. Odkładamy do miski oprószonej
mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy na oprószonej
mąką blaszce. Jeśli chcemy upiec bułeczki od razu to czekamy, aż podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy np.
słonecznikiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcemy zjeść bułeczki następnego dnia rano to blaszkę owijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Rano smarujemy
jajkiem, posypujemy i pieczemy. Smacznego :)
Składniki na 12 bułeczek.
Tak wygląda wyrobione ciasto.
Odkładamy do wyrośnięcia
Pierwsze rośnięcie ciasta.
Formowanie bułeczek.
Uformowane bułeczki.
Tak wyglądają z rana po wyjęciu z lodówki.
Smarujemy je
jajkiem.
Oraz posypujemy ulubionym dodatkiem.
Tak wyglądają po upieczeniu :)