ßßß Cookit - przepis na Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym

Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem, pesto na blogu już było, ale nie mogłam się powstrzymać by dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
150g liści szpinaku
100ml oleju rzepakowego
Garść nasion słonecznika
50g żółtego sera
3 duże ząbki czosnku
Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Makaron dla 4-5 osób.
Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy na miękko według instrukcji na opakowaniu. Odmierzamy 150g szpinaku, myjemy oraz suszymy. Na patelnie wrzucamy garść słonecznika i prażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy słonecznik (zostawiając kilka ziarenek do dekoracji) i blenderujemy. Szpinak siekamy na mniejsza części i wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy. Dolewamy wąskim strumyczkiem olej. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem (w znacznych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do pesto dorzucamy połowę sera i ponownie blenderujemy. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewając zimną wodą Wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem oraz słonecznikiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.
Poniżej prezentujemy przepis w zdjęciach, krok po kroku:
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/02/pesto-szpinakowe-z-nasionami-sonecznika.html