Wykonanie
Wiem, wiem, pesto na blogu już było, ale nie mogłam się powstrzymać by dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast
bazylii, pyszny aromatyczny
szpinak.
Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi
nasionami słonecznika, a
oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do
makaronu,
chleba, czy
sałaty.
Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 4-5Czas przygotowania: 5 minutSkładniki:150g liści
szpinaku100ml
oleju rzepakowegoGarść
nasion słonecznika50g
żółtego sera3 duże ząbki
czosnkuŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólMakaron dla 4-5 osób.Nastawiamy osoloną
wodę na
makaron i gotujemy na miękko według instrukcji na opakowaniu. Odmierzamy 150g
szpinaku, myjemy oraz suszymy. Na patelnie wrzucamy garść
słonecznika i prażymy na złoty kolor.
Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy
słonecznik (zostawiając kilka ziarenek do dekoracji) i blenderujemy.
Szpinak siekamy na mniejsza części i wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy. Dolewamy wąskim strumyczkiem
olej. Następnie doprawiamy
solą oraz
pieprzem (w znacznych ilościach).
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do pesto dorzucamy połowę
sera i ponownie blenderujemy. Ugotowany
makaron odcedzamy, nie przelewając zimną
wodą Wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym
żółtym serem oraz
słonecznikiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.Poniżej prezentujemy przepis w zdjęciach, krok po kroku: