ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka

Zapiekanka

nazwa

Wykonanie

Każdy rodowity poznaniak wie, że najlepsze zapiekanki można dostać w zielonej budce na teatralce. Co ja gadam.. właściwie każdy kto w naszym mieście mieszka choć kilka tygodni to wie. Zwłaszcza studenci szybko przyswajają tą informacje, gdyż nie zawsze można zjeść tanio i smacznie. Wiele lat żywiłam się tam regularnie, zwłaszcza w czasie liceum i studiów. Ostatnio naszła mnie ochota właśnie na taką zapiekankę z teatralki. Jednak póki co nie mogę tam jechać, więc postanowiłam odtworzyć ich smak w domu. I mimo, że klimatu ruchliwej ulicy w moim ukochanym mieście w domu nie odtworzę, to smak na pewno udał mi się idealnie i będę do niego regularni wracać.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
1 bagietka
400g pieczarek
Kilka plastrów żółtego sera ( lub ser w kostce starty na dużych oczkach)
3 łyżki masła
*jako dodatek ketchup lub sos czosnkowy
Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Grzyby kroimy w paseczki i umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/03/zapiekanka.html