Wykonanie
Składniki:
1 sweetie1
grejpfrut2
pomarańcze1
mandarynka2 łyżeczki
żelatynySyrop z
cukru:125g
cukru pudru250ml
wodySkórkę z 1/4
cytryny startej na grubej tarce(Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by
cukier się rozpuścił. Zostawiamy
syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Syrop można przechowywać w lodówce i wykorzystywać w miarę potrzeb)
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą, dokładnie obieramy oraz wykrajamy nożem miąższ bez białych błonek. Robimy to wszystko nad sitkiem, pod którym znajduje się miska, by zbierał się w niej wyciekający sok. Kawałki
cytrusów kładziemy na ręczniku papierowym i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Pozwoli to wysuszyć
owoce. Po owym czasie przygotowujemy
żelatynę: rozpuszczamy ją w 1/3 szklanki wrzątku. Następnie odmierzamy ok 100 ml
syropu, podgrzewamy go i dolewamy 100ml soku, który zebraliśmy podczas wycinania
owoców oraz rozpuszczoną
żelatynę. Fragmenty
owoców umieszczamy w dowolnej formie i zalewamy powstałym płynem. Wstawiamy na noc do lodówki. By wydobyć
galaretkę z formy wystarczy umieścić ją na chwile we wrzątku, a
galaretka sama się wysunie. Gordon
Ramsay podaje
galaretkę cytrusową z polewą z
owoców passiflory, my jednak jemy na „sucho” i jest wyśmienita.