ßßß

Składniki na blachę o średnicy 21cm:Spód (opcjonalnie):1 jajko1/8 szklanki mąki pszennej1/8 szklanki mąki ziemniaczanej1/5 szklanki cukrułyżka wodyMasa:½ kg twarogu sernikowego½ szklanki cukru1 cytryna400 ml mleka kokosowegocukier wanilinowy4 łyżeczki żelatyny200 g białej czekoladyGalaretka:250 ml oranżadyłyżeczka (pełna) żelatynyczerwone porzeczkiSpód- biszkopt wykonujemy ubijając jajka z cukrem, dodając mąkę i wodę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy.Do miski wkładamy ser, cukier i startą skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Połowę mleka wlewamy do sera, pozostałą część zostawiamy do rozpuszczenia żelatyny. Puszkę wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna wlewamy ją do puszki z mlekiem kokosowym i żelatyną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość powoli wlewamy do masy serowej i miksujemy. Wylewamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Na koniec przygotowujemy galaretkę, połowę oranżady podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę, tak by nie było grudek. Dolewamy resztę oranżady i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy będzie już zimna wylewamy na masę serową i wrzucamy porzeczki. Chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Smacznego!