Wykonanie
Dzisiaj ciekawa propozycja na sobotni obiad i mój przepis na gulasz wieprzowy z nutką aloesu i
truskawek oraz kluski kładzione z
pietruszką. Lubię takie improwizacje w kuchni, mam nadzieję, że Wam też się to spodoba. W Holandii, gdzie obecnie mieszkam,
truskawki są jeszcze dostępne, w Polsce na pewno też uda się je kupić.Składniki:Gulasz:500 g
karkówki wieprzowejbutelka
napoju NESTEA Green Tea, Aloes i
Truskawka1 łyżka
mąki2 łyżki
oleju250 ml
bulionu warzywnegosól,
pieprz2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiŚwieże
truskawkiKluski:2 szklanki
mąki3
jajka3 łyżki
natki pietruszkipół szklanki
wody1 łyżka stopionego
masłasólMięso zalewamy połową butelki Nestea Green Tea, dodajemy 2 łyżki
natki pietruszki i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie kroimy
mięso na kawałki, posypujemy
mąką, doprawiamy
pieprzem i smażymy na patelni by zrumienić
mięso. Solimy i odstawiamy. W garnku zagotowujemy
bulion, dolewamy drugą połowę Nestea i wrzucamy podsmażone
mięso. Gotujemy około godziny do miękkości
karkówki. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone
truskawki i gotujemy tak długo aż się lekko rozgotują i zagęszczą sos.By przygotować kluski w misce miksujemy
jaja,
wodę i rozpuszczone
masło. Następnie dodajemy
mąkę oraz
pietruszkę, przyprawiamy
solą. Kluski gotujemy kładąc ciasto łyżeczką na osolony wrzątek, wyciągamy gdy wypłyną na wierzch.Gulasz podajemy z kluskami, ozdabiamy talerz świeżymi
truskawkami i gotowe.