Wykonanie
Z uwagi na to, że w naszym ogrodzie trwa porzeczkowa inwazja, sezon letnich wypieków rozpoczęłam szybką roladą z dodatkiem tych właśnie
owoców.
Biszkopt został przygotowany na
mące ziemniaczanej, więc jest bezglutenowy. Wypełnienie to najprostszy krem
waniliowy, wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Na zdjęciu powyżej widać, że nadzienie jest bardziej
owocowe niż kremowe, ale proporcje można zmienić wg upodobań.Przepis znalazłam na blogu waniliowa chmurka .Składniki:3
jaja6 łyżek
cukru pudru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na krem:250 g
mascarpone200 g
serka kanapkowego naturalnego/śmietankowego (np. Turek)2 łyżki
cukru pudru (można dać więcej)1 łyżka
cukru waniliowegoporzeczki ( ok. 1 szklanka)Wykonanie:
Mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Później dodawać po jednym
żółtku.Miksując na najniższych obrotach wsypywać przesianą, mączną mieszankę, łyżka po łyżce.Surowy
biszkopt wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować masę tak, by była równej grubości.Piec w 180 stopniach przez 8 minut. Po tym czasie wyjąć
biszkopt z piekarnika i od razu oddzielić go od papieru do pieczenia. Ciasto zrolować, najlepiej wzdłuż dłuższego
boku, za pomocą mokrego ręcznika kuchennego i zostawić je tak do całkowitego wystudzenia.Podczas, gdy
biszkopt się studzi, wymieszać łyżką wszystkie składniki kremu (oprócz
porzeczek) na gładką masę.Wystudzoną roladę posmarować kremem, na nim wyłożyć
porzeczki, całość zwinąć i chłodzić w lodówce przez min. 1 h. Przed podaniem obsypać
cukrem pudrem.Smacznego!