ßßß Cookit - przepis na GRANOLA JAGLANA

GRANOLA JAGLANA

nazwa

Wykonanie

Nie myślałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, ale w końcu przyrządziłam godną następczynię jabłkowej granoli owsianej, którą przez ostatnie lata piekłam niezliczoną ilość razy. Jest nią bajecznie chrupiąca, przyrumieniona, bezglutenowa granola z kaszy i płatków jaglanych. Od kilku dni nie wyobrażam sobie bez niej śniadania. Najlepiej smakuje z jogurtem i świeżymi owocami.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
200 ml świeżego soku pomarańczowego
1 i 1/2 szklanki płatków jaglanych
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
łyżka cynamonu
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki sezamu
1/3 szklanki płatków migdałowych
kilka suszonych śliwek, pokrojonych w drobną kostkę
Wykonanie:
Kaszę jaglaną podgotować w soku pomarańczowym (kasza nie powinna być całkiem miękka, moja gotowała się 7 minut). W razie konieczności dolać trochę wody.
Miód wymieszać z olejem i cynamonem, wsypać kaszę (może być jeszcze ciepła) i resztę składników (oprócz suszonych śliwek), wymieszać.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach, często mieszając, aż granola ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Ostudzić, dodać pokrojone śliwki,, przesypać do słoja i zamknąć.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/07/granola-jaglana.html