Wykonanie
Te niepozorne, szare maleństwa podbiły ostatnio
serca wszystkich domowników. Uwielbiam wszelkie owsiane
słodycze, ale pokornie muszę przyznać, że i tak nie spodziewałam się czegoś tak znakomitego. Mają bardzo chrupiący wierzch i ciągnący, karmelowy środek, nadziany
pestkami słonecznika. Smak ciekawie podkręcają mielone
goździki.Świetnie smakują posmarowane
masłem orzechowym i sklejone jak markizy.Składniki (ok. 30 sztuk):200 g miękkiego
masła1 szklanka
brązowego cukru1
jajo1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1 szklanka
mąki owsianej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2,5 szklanki
płatków owsianych, dowolny rodzaj1/2 szklanki pestek
słonecznikaszczypta
soliWykonanie:
Masło wymieszać z
cukrem, dodać
jajko i wymieszać ponownie. Wsypać resztę składników i jeszcze raz wymieszać całość do połączenia.Formować z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego (ciasto może się trochę kleić), układać je na blaszce w dużych odstępach lekko spłaszczając.Piec w 180 stopniach ok. 15 minut, do lekkiego zezłocenia.
Ciastka będą bardzo miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia.Smacznego!