ßßß Cookit - przepis na ZIMOWA SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

ZIMOWA SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

nazwa

Wykonanie

W końcu się doczekałam. Sypnęło śniegiem, jest mróz!
Pora skończy ć ze zrywaniem styczniowych stokrotek, wy ciągną ć z piwnicy sanki i odnaleź ć w
czeluściach szafy grube skarpety. Pora zaczą ć przygotowywa ć gęste, aromatyczne zupy, leniwie bulgoczące na gazie i inne potrawy, które prędko poradzą sobie ze zmarzniętym, czerwonym nosem.
Tę niezwykle prostą pieczoną sałatkę na podstawie przepisu Sophie Dahl przygotowuję co roku,
za każdym razem nieco zmieniając bukiet warzyw. Można ją jeś ć jako danie główne z pajdą chleba lub jako
przystawkę (wówczas wyjdzie więcej niż 2 porcje). W oryginalnym przepisie jest batat i pasternak, ja zastąpiłam
je warzywami łatwiej dostępnymi w Polsce.
Do sałatki można doda ć również różyczki brokuła, ćwiartki ziemniaka, brukselkę czy ząbki czosnku.
A tak pisze o niej Sophie:
"Kiedy ziemię pokrywa szron, a ciemności połykają pół dnia, sałatka o prostym smaku i nasyconych
kolorach dobitnie przypomina o tym, co za nami."
Składniki (na 2 porcje):
2 buraki
3 marchewki
3 korzenie pietruszki
1 seler
1 czerwona cebula
garś ć pokruszonego sera feta
garś ć posiekanych orzechy włoskie (czasem zastępuję pestkami słonecznika)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z cytryny
Wykonanie:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na ć wiartki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową lub papierem blasze umieścić warzywa, polać obficie oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem. Piec 30 minut, kilka razy obracając kawałki. 5 minut przed końcem wysyp na osobną blachę orzechy, wstaw o piekarnika i upraż.
Przełoży ć upieczone warzywa na półmisek i posypa ć okruchami fety. Przygotować dressing z 2 łyżek oliwy, natki, octu balsamicznego, musztardy i niewielkiej ilości soku z cytryny, jeśli masz ochotę. Pola ć warzywa dressingiem i posypa ć uprażonymi orzechami.
Smacznego!
(na podstawie przepisu z książki "Apetyczna panna Dahl)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/01/zimowa-saatka-z-pieczonych-warzyw.html