ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZY SPÓD DO PIZZY

NAJLEPSZY SPÓD DO PIZZY

nazwa

Wykonanie

Pizzę u mnie w domu robiło się od kiedy pamiętam, być może zaczęliśmy nawet przed wielkim 'boomem' jakoś w latach '90. Początkowo przygotowywał ją tata, później mu pomagałam, aż w końcu ciasto robiłam sama. Najpierw zawsze z głowy, bez żadnych proporcji. Później zaczęłam wypróbowywać różne przepisy, bez jajek, z jajkami, było ich wiele.
Ten spód jest NAJLEPSZY. Krucha skórka, delikatnie miękki środek, idealna włoska pizza na cienkim cieście.
Składniki:
( na 2 okrągłe blachy do pizzy o średnicy 26 cm)
3 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka lub wody
szczypta cukru
30 g drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn, odstawić, by drożdże się ruszyły.
2. Do aktywnego zaczynu dodać mąkę i sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę i obtoczyć ją w oliwie (dzięki temu nie wyschnie), odstawić do podwojenia objętości na 1- 1,5 h.
3. Kulę podzielić na dwie części, rozwałkować i wylepić nim formy. Na wierzch wysypać dodatki*, piec 30-40 minut w 180 stopniach.
* moje dodatki:
baza pomidorowa ( puszka pomidorów gotowana z kilkoma liści bazylii, solą, pieprzem, do zagęstnienia)
kurki i pieczarki podsmażone z cebulką
kapary
czarne oliwki
suszone pomidory
czerwona cebula
mozarella
rukola do posypania
Smacznego!
(przepis Buddiego Valastro)
pizza Zosi (koniecznie chciała, by znalazła się na blogu :)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/07/najlepszy-spod-do-pizzy.html