ßßß Cookit - przepis na Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Smak goryczy z dzieciństwa zniechęcał mnie do robienia potraw z kaszy jaglanej. Minęło kilka lat,abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko szybkiego sposobu na pozbycie się posmaku goryczy,ale również kilku szybkich pysznych dań. A oto jedno z nich pasztet z kaszy jaglanej.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
pół szklanki zmielonych pestek z dyni
2 marchewki
2 pietruszki
pół pora ( biała część)
2 ząbki czosnku ( polskiego)
70 ml oleju roślinnego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie
Kaszę przepłukałam na sitku pod zimna wodą
( dzięki temu zabiegowi pozbyłam się posmaku goryczy) Następnie ją ugotowałam w posolonej wodzie około 20 minut.Do garnka nalałam oleju, rozgrzałam go.Wrzuciłam umytego i pokrojonego w talarki pora i posiekany czosnek.Dodałam liść laurowy i ziele. Wszystko dusiłam przez 15 minut. Po czasie wyciągnęłam ziele i liść. Starłam na tarce marchewkę i pietruszkę dodałam do całej reszty.Dusiłam do czasu aż warzywa zmiękły. Całość przełożyłam do miski,dodałam ugotowaną kasze jaglaną,orzechy,przyprawy. Zblendowałam na gładką masę. Następnie przełożyłam do foremki. Piekłam przez 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2014/12/pasztet-z-kaszy-jaglanej.html