Wykonanie
Składniki / Ingredients:1 (250 ml) szklanka
mleka / 1 (250 ml) cup of milk1 (250 ml) szklanka
wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of
soda water2 (500 g) szklanki
mąki do naleśników / 2 (500 g) cups of
flour for pancakes3
jajka / 3 eggs16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarszczypta
soli / pinch of saltskórka z 1
cytryny / peel with 1 lemonsok z 1
cytryny / juice of 1 lemon1 łyżeczka
aromatu cytrynowego / 1 teaspoon lemon aroma500 g
twarogu półtłustego / 500 g
curd semi greasy150 g
jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g
natural yogurt without sugar1
żółtko / 1 egg yolk2 łyżki
cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
olej do smażenia / oil for fryingPrzygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli
jajka,
cukier waniliowy, aromat,
sok z cytryny, skórkę i szczypta
soli ubijamy ze sobą.
Potem dodajemy
mąkę,
mleko,
wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę
wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem
twaróg w misce, dodajemy
żółtko,
cukier trzcinowy i
jogurt, a
potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z
serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy je kremem
cytrynowym i przyozdabiamy kawałkami
pomarańczy. Prosto i smacznie!*****First, we
make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar, aroma, juice of lemon, peel and a pinch of salt together. Then, we add
flour, milk, water, and again, we mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We
make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and
yogurt, then we mix everything together
very well. We wrap pancakes with cheese in scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we
pour them lemon cream and we decorate pieces of orange. Simple and delicious!Przepis na krem
cytrynowy / Recipe for lemon cream