Wykonanie
Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z
ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z
keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze
śmietaną, na słodko -
śmietana i
cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z
cukinii ! :)Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza.Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/-1128839921.JPG)
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/-1718637675.JPG)
SKŁADNIKI:-
cukinia (4-5 małych),- 4
jajka,-
ziemniak 2 małe (niekoniecznie),-
cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w
pióra,-
przyprawy: dużo
pieprzu ziołowego,
pieprz czarny,-
mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności
cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy sok, to można dać mniej).
Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Możemy do niej zetrzeć również
ziemniaka, ale nie jest to konieczne (będzie troszkę mniej
cukiniowe, a bardziej tradycyjne). Wbijamy
jajka, dodajemy przypraw, zagęszczamy
mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji - my akurat wolimy placuszki rozpływające/rozlatujące się, niż te bardziej 'zbite' - ale to kwestia osobistych upodobań. Od Ciebie zależy jaki efekt uzyskasz. Najlepiej spróbować najpierw rzadszej wersji, a w razie czego
mąki można przecież dosypać po próbnych placuszkach.
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/904342688.jpg)
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/-1304884181.jpg)
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/913254091.JPG)
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/1078662382.JPG)
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/-1903377255.JPG)
Zdecydowanie naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip
czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie.
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/-1959501248.JPG)
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/776332581.jpg)
Jesteśmy miłośnikami
cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek' pięknie obrodził w to cudo natury), więc lista przepisów z nią na czele będzie się stale powiększać!Jeśli więc Ty,
drogi czytelniku jesteś fanem
cukinii - musisz do nas zaglądać. Jeśli
cukinii nie lubisz - również powinieneś wpadać do nas, aby się do niej przekonać.Tak, tak, odbieraj to jako zaproszenie ! :))
![](/Data/Images/wypisz-wymaaaluj.blogspot.com\2014_slash_09_slash_placuszki-cukiniowe/l/1585186615.JPG)
Więcej naszych przepisów: tutaj,+ Jeśli spodobał Ci się przepis i cierpisz na niedosyt – zaobserwuj i polub by być na bieżąco!SMACZNEGO! :)