Wykonanie
Placek po cygańsku, nazywany też plackiem po węgiersku czy zbójecku to niezwykłe połączenie placka ziemniaczanego z gęstym pikantnym sosem,
mięsem, aromatycznym
czosnkiem. Danie jest bardzo syte i przepyszne!!Składniki gulasz:400 g
mięsa wieprzowego (
łopatka)3
marchewki2 ząbki
czosnku1
cebula1
pomidor1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 litr
wodypół łyżeczki
cukrusól,
pieprzpapryka słodka, szczypta
papryki ostrej3
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego2 łyżki
mąkiSposób przygotowania:1.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić
pieprzem,
solą i
papryką ostrą.2.
Cebulę pokroić w piórka,
marchewkę w kostkę.
Pomidora sparzyć i pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.3.
Mięso z warzywami podsmażyć na patelni na rozgrzanym
oleju.4. Składniki (mięso+warzywa) przełożyć do garnka, zalać
wodą, dodać łyżkę
przecieru pomidorowego,
cukier,
listki laurowe,
ziele angielskie,
paprykę słodką i ostrą,
pieprz o
sól. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.5.
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami
wody. Dodać do gulaszu. Zagotować.
Składniki placki ziemniaczane:800 g
ziemniaków3 łyżki
mąki3
jajkasólSposób przygotowania:1.
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać
jajka,
mąkę,
sól. Wymieszać.2. Smażyć placki na rozgrzanym
oleju ok. 2 minuty z każdej strony.
Placki podawać z gulaszem.
SMACZNEGO!