Wykonanie
Przepis na tradycyjny, aromatyczny gulasz wieprzowy. Można go podawać z
kaszą gryczaną i
ogórkiem kiszonym,
ziemniakami.
Składniki400 g
mięsa wieprzowego (np.
łopatka)puszka
fasoli czerwonej1
cebula3 ząbki
czosnku1 l
wodykoncentrat pomidorowypół łyżeczki
cukrusól.
pieprz,
papryka słodka, szczypta
ostrej papryki3
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego2 łyżki
mąkiSposób przygotowania:1.
Cebulę i
czosnek pokroić w piórka.2.
Mięso pokroić w kostkę i doprawić
solą,
pieprzem i
słodką papryką.3.
Cebulę z
mięsem podsmażyć na patelni na rozgrzanym
oleju.4. Składniki przełożyć do garnka, podlać
bulionem, dodać
przecier pomidorowy, pół łyżeczki
cukru, szczyptę
papryki ostrej, łyżeczkę
papryki słodkiej,
listki laurowe,
ziele angielskie oraz puszkę
fasoli czerwonej. Zagotować. Dusić pod przykryciem półtorej godziny.5.
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami
wody. Wymieszać. Dodać do gulaszu. Zagotować. Doprawić
pieprzem i
solą.
SMACZNEGO!