ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

Danie chyba wszystkim dobrze znane. Chili con carne to jeden z klasyków meksykańskiej kuchni. Bardzo prosty i szybki przepis, który nadaje się idealnie na obiad lub jako przystawka do nachosów. Sposobów przygotowania jest wiele. Oto mój własny przepis :)
Składniki:
500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
2 papryki czerwone
2 małe cebule zielone
2 małe cebule czerwone
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
500 ml przecieru pomidorowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
trochę wody
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, cukier, ziele angielskie, liście laurowe
Mięso usmażyć na złoty kolor. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Posolić. Smażyć razem przez ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej przez chwilę. Całość zalać przecierem i dodać koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ok. 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne, cukrem. Dusić jeszcze 10 minut.
Można podawać na różne sposoby. Moje propozycje to ryż, pszenne pieczywo lub nachosy ;-)
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/02/chili-con-carne_28.html