Wykonanie
Danie chyba wszystkim dobrze znane.
Chili con carne to jeden z klasyków meksykańskiej kuchni. Bardzo prosty i szybki przepis, który nadaje się idealnie na obiad lub jako przystawka do nachosów. Sposobów przygotowania jest wiele. Oto mój własny przepis :)
Składniki:500-600 g
mięsa mielonego (u mnie z
łopatki)2
papryki czerwone2 małe
cebule zielone2 małe
cebule czerwone2 ząbki
czosnku1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasoli500 ml
przecieru pomidorowego4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegotrochę
wodysól,
pieprz,
papryka słodka,
pieprz cayenne,
cukier,
ziele angielskie,
liście lauroweMięso usmażyć na złoty kolor. Dodać posiekaną
cebulę i
czosnek. Posolić. Smażyć razem przez ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojoną
paprykę i smażyć dalej przez chwilę. Całość zalać przecierem i dodać koncentrat. Doprawić
solą i
pieprzem. Wrzucić ok. 5 ziarenek
ziela angielskiego i 3
liście laurowe. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać
fasolę i
kukurydzę. Doprawić
słodką papryką,
pieprzem cayenne,
cukrem. Dusić jeszcze 10 minut.Można podawać na różne sposoby. Moje propozycje to
ryż,
pszenne pieczywo lub nachosy ;-)Smacznego!