Wykonanie

Wegetariańskie lasagne z
bakłażanem w roli głównej z
sosem pomidorowym oraz odchudzonym beszamelem. Ulubione danie mojej córki.Składniki:2
bakłażanykilka płatów
makaronu do lasagne500 g startego na dużych oczkach
sera mozzarella150 g startego na małych oczkach
sera długo dojrzewającego (u mnie
cheddar)
Sos pomidorowy:500 g Passata di
Pomodoro2
szalotki5 ząbków
czosnku2 łyżki
oliwysuszone oregano1 łyżeczka
papryki czerwonej s ł odkiej2 szczypty
pieprzu cayennesól morskapieprz1 łyżka
cukru trzcinowegoSos beszamel (wersja odchudzona):pół litra
mleka (najlepiej jak najchudszego, jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności sosu)40g Maizeny (lub
skrobi kukurydzianej)1 szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejs ó l morska i
pieprz do smakuDo sosu beszamel można ewentualnie dodać plaster
masła, co oczywiście podwyższy w nim wartość energetyczną. Bez dodatku
masła jedna porcja tego beszamelu zawiera połowę mniej kalorii niż jego tradycyjna wersja.Wykonanie:
Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w plastry wzdłuż, lekko oprószyć
solą, odstawić. W ten sposób
bakłażan pozbywa się goryczki. Najwygodniej na sicie, następnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierem kuchennym. Kolejna czynność to obsmażanie plastrów na
oliwie z każdej strony i odsączenie z tłuszczu na papierze kuchennym.W osobnym naczyniu rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, posiekaną
szalotkę i
czosnek, chwilę przesmażyć, dodać
zioła,
cukier,
przyprawy, Passata di
Pomodoro, dusić około 5 minut do połączenia się składników.Wymieszać 40g Maizeny lub
skrobi kukurydzianej z zimnym
mlekiem w rondlu, po czym wstawić na piec i gotować na wolnym ogniu, nie przestając mieszać. Kiedy zagęści się, dodać świeżo starta
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz do smaku.W naczyniu żaroodpornym układać na przemian
sos pomidorowy, beszamel,
bakłażan,
makaron,
starty ser mozzarella, mniej więcej 3 warstwy. Na wierzchu posypać jeszcze wybranym
serem długodojrzewającym. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopniach około 40 minut.Jest to inwencja własna, można pominąć niewygodne dodatki lub dodać swoje ulubione, jednakże ta gama produktów i przypraw to sprawdzony przepis do którego często powracam i który gorąco polecam wszystkim amatorom kuchni włoskiej i wegetariańskiej i poszukujących nowych doznań
smakowych.

Zapraszam do degustacji.