ßßß
Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm):* ciasto:- 1 szklanka mąki pszennej (170g)- 4 łyżki cukru (60g)- 50g zimnego masła- 1 jajko- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka z połowy cytryny- szczypta soli* masa serowa:- 1 opakowanie sera ricotty (250g)- 2 jajka- 4-5 łyżek cukru (60-70g)- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (20g)- skórka z połowy cytryny- mała garść orzeszków pini- cukier puder opcjonalnie do oprószenia.
Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę.Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym ciastem.Na ciasto wylać masę serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem, na wierzch ciasta, wysypać orzeszki pinii.
© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.