Wykonanie
Mimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi.
Mogę powiedzieć, że to taki oszukany
cytrynowy sernik z lekką jak chmurka
bitą śmietaną i
owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak
cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez
proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie
bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane
truskawki czy
brzoskwinie. Będzie pysznie!
Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ):- 1 op gęstego
greckiego jogurtu (340g)- 3
jajka- 1/4 szklanki
cukru (50-60g)- 2,5 czubatej łyżki
mąki pszennej- sok 1 średniej
cytryny- skórka z 1 średniej
cytryny- szczypta
soli- 0,5 szklanki
śmietany kremówki (mocno schodzona)- 2 łyżki
cukru pudru + ew. do posypania-
owoce sezonowe (u mnie
borówka i
maliny)
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą i białą masę. Dodać
mąkę,
jogurt, sok i
skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut.W razie, gdyby ciasto za bardzo przypiekało się z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić (najlepiej w lodówce). Wyjąć z formy, dopiero po porządnym schłodzeniu.Zimną
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder (ilość wg własnego uznania - u mnie 2 łyżki).Ubitą
śmietanę przełożyć na ciasto. Udekorować
owocami i schłodzić w lodówce. Opcjonalnie, przed podaniem, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Every
Cake You Bake' z moimi modyfikacjami