Wykonanie
Różowy
łosoś w
parmezanowo-
rozmarynowym sosie z
czerwonym pieprzem z
buraczkami w occie balsamicznym z
rozmarynem, młodymi ziemniaczkami i świeżą
rukolą z suszonymi
wiśniami i
parmezanemTo prześlicznej urody danie nie tylko dobrze wygląda, ale jest równie smaczne. Doskonały soczysty
łosoś, wyraziste w smaku
buraczki doprawione
octem balsamicznym,
rozmarynem,
pieprzem i
miodem, rewelacyjny kremowy sos z
czerwonym pieprzem,
młode ziemniaczki i świeża
sałatka. Pycha!
Dla 2 osób przygotuj:20 cm kawałek filetu z
łososia5 małych obranych i ugotowanych
buraczków1/4 szklanki
octu balsamicznego2 duże łyżki
miodu akacjowego10
młodych ziemniaczków8 dużych łyżek
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę igieł świeżego
rozmarynusól, świeżo mielony
pieprz na
sałatkę:2 garści
rukoli2 duże łyżki suszonych
wiśniok. 12 piórek
parmezanu1 dużą łyżkę
syropu malinowego1 dużą łyżkę
octu malinowego4 duże łyżki
oliwy z oliwek na sos:2 duże łyżki
czerwonego pieprzu1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18%1 garść startego
parmezanu1
szalotkę1 dużą łyżkę igieł świeżego
rozmarynuDzień wcześniej zetrzyj
buraczki na tarce, dodaj do nich 1 dużą łyżkę
miodu i 1/8 szklanki
octu balsamicznego, 2 duże łyżki
oliwy z oliwek oraz 1/2 małej łyżki świeżo zmielonego
pieprzu. Całość wymieszaj dodaj
łososia i dokładnie wymasuj go powstałą masą i, następnie, przykryj
rybę buraczkami tak aby okrywały go z każdej strony, przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Wyjmij
łososia z lodówki, zgarnij z niego
buraczki i przełóż je na rozgrzaną patelnię z 2 dużymi łyżkami
oliwy z oliwek, dodaj resztę
octu balsamicznego i 1 dużą łyżkę
miodu oraz 1 dużą łyżkę igieł świeżego
rozmarynu. wymieszaj, dopraw do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Duś
buraczki przez min. 15 minut.
Ugotuj ziemniaczki w osolonej wodzie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół.
Rukolę umyj i osusz. Przygotuj dressing. Wymieszaj 4 duże łyżki
oliwy z oliwek z dużą łyżką
syropu malinowego i 1 dużą łyżką
octu malinowego (jeśli nie masz - użyj
winnego). Rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki
oliwy z oliwek i połóż
łososia skórą do dołu. Obsmaż na złoto z obu stron (ok. 1 minuty z każdej strony), przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 17 minut.W tym czasie przygotuj sos.
Szalotkę potnij w drobną kosteczkę, 1 dużą łyżkę igieł świeżego
rozmarynu, poszatkuj drobno. Na małej patelni rozgrzej 1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek, dodaj
szalotkę i
rozmaryn, gdy się zeszkli dodaj ,różowy
pieprz i
śmietankę oraz starty
parmezan, całość wymieszaj, zagotuj i ściągnij z ognia.Gotowego
łososia, podziel na porcje, wyłóż na talerze wraz z
buraczkami i ziemniaczkami. Obok ułóż
rukolę posyp ją suszonymi
wiśniami, i piórkami
parmezanu, na koniec
skrop sałatkę dressingiem a
łososia sosem z różowym
pieprzem. Danie udekoruj resztą
rozmarynu i kilkoma ziarnkami
czerwonego pieprzu. Smacznego!