Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa marynowana w
czerwonym pieprzu,
rozmarynie i
czosnku w aromatycznym sosie z młodymi ziemniaczkami, świeżą
sałatką z
rukoli,
suszonej żurawiny i
parmezanuZnakomita, soczysta, pachnąca
rozmarynem i cudownym
czerwonym pieprzem polędwiczka wieprzowa z doskonałym kremowym sosem, młodymi ziemniaczkami i świeżą
sałatką. Tak prezentował się nasz wczorajszy obiad i zdecydowanie Wam go polecam. Pyszności!
Dla 2 osób przygotuj:1 polędwiczkę wieprzową3 duże łyżki
czerwonego pieprzu2 gałązki
rozmarynu2 duże ząbki
czosnku1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę
octu jabłkowego1 dużą łyżkę
syropu malinowego10
młodych ziemniaczków2 garści
rukoli2 duże łyżki
suszonej żurawiny1 garść piórek
parmezanu2 duże łyżki startego
parmezanu1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18%1 małą
szalotkęsólZacznij od zamarynowania
mięsa. Porwij
rozmaryn na mniejsze gałązki, rozetrzyj go w rękach, aby puścił
olejki i dodaj go do
mięsa. 2 duże łyżki
czerwonego pieprzu rozetrzyj w moździerzu i dodaj do
polędwiczki.
Czosnek obierz, pokrój na plasterki i również dołóż go do
mięsa. Dodaj 1/4 szklanki
oliwy z oliwek i dokładnie wymasuj polędwiczkę dodanymi wcześniej
przyprawami. Odstaw
mięso na minimum 1 godzinę do lodówki.
Wyjmij polędwiczkę z lodówki i odstaw na bok aby nabrała temperatury otoczenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji góra-dół. Zacznij gotować
ziemniaki w osolonej wodzie.Przygotuj sos.
Szalotkę potnij na drobną kosteczkę, rozgrzej mały rondelek, wlej do niego 1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek. Gdy
cebulka się zeszkli dodaj 1 dużą łyżkę
czerwonego pieprzu w całości i 1/3 szklanki
śmietanki. Dopraw
solą i 2 dużymi łyżkami startego
parmezanu. Odstaw na bok.
Rukolę umyj i osusz. Przygotuj piórka
parmezanu wycinając je obieraczką do warzyw. Następnie wlej do małej miseczki 1/4 szklanki
oliwy z oliwek, 1 łyżkę
octu jabłkowego, 1 dużą łyżkę
syropu malinowego, całość wymieszaj - dressing do sałatki gotowy.
Rozgrzej patelnię, połóż na niej polędwiczkę i obsmaż ją na złoto z każdej strony. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, zalej marynata z
ziołami pozostałymi w misce i włóż do piekarnika na 20 minut, w połowie czasu pieczenia obróć ją na drugą stronę. Po tym czasie wyjmij polędwiczkę z piekarnika i połóż na desce aby odpoczęła na 10 minut. W tym czasie wymieszaj
rukolę i
żurawinę z dressingiem, ułóż na talerzach i posyp piórkami
parmezanu. Obok ułóż
młode ziemniaczki. Podgrzej sos. Polędwiczkę potnij na plasterki ułóż na talerzu i polej sosem. Smacznego!