Wykonanie
Sznycelki cielęce duszone w porach w
sosie musztardowymCielęcina to wyjątkowo wdzięczne
mięso do duszenia, wystarczy minimalny wysiłek a staje się delikatna, krucha i dosłownie rozpływa się w ustach. Dziś duszona z
porami w
sosie musztardowym i jaśminowym
ryżem. Pikantne i aromatyczne zestawienie smaku, w moim domu zrobiło furorę. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:0 , 5 kg udźca cielęcego1
por1
łodygę selera naciowego3 ząbki
czosnku2 małe łyżki
musztardy dijon4 duże łyżki
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę
mąki pszennej2
torebki ryżu jaśminowego1 małą łyżkę
brązowego cukrusól,
pieprzMięso potnij na sznycelki, rozbij tłuczkiem, przypraw
solą i
pieprzem. Następnie oprósz
mąką z jednej strony. Rozgrzej dużą patelnię, wlej na nią
oliwę z oliwek i usmaż
cielęcinę na złoto. Dodaj pokrojony w drobną kostkę
czosnek i
seler naciowy. Całość wymieszaj. dodaj 2 szklanki
wody i pokrojony w grubą kostkę
por, jeszcze raz wymieszaj.
Następnie dodaj
musztardę i 1 małą łyżkę
brązowego cukru, wymieszaj, przykryj i duś przez 30 minut. W tym czasie ugotuj jaśminowy
ryż według przepisu na opakowaniu. Na koniec duszenia
cielęciny skosztuj sos czy nie trzeba dodać
soli,
pieprzu lub
cukru i dopraw do smaku. Gotowy
Ryż wyłóż na talerz, polej go sosem z
poram, na wierzchu ułóż sznycelki i gotowe. Smacznego!