Wykonanie
Carpaccio z wędzonej kaczej piersi z
konfiturą z
mango i
szalotki ze świeżą
rukolą,
serem old amsterdam i
orzechami laskowymiGdy zobaczysz w sklepie francuską wędzoną pierś
kaczki w plasterkach nie zastanawiaj się ani chwili. Jest wspaniała sama w sobie - krucha, aromatyczna, jej smak powoli rozpływa się w ustach - po prostu cudowna. Przygotowałam dziś do niej słodko, kwaśno pikantną
konfiturę z
szalotki,
mango i
czarnego pieprzu. Całość oprószyłam
serem old amsterdam i
orzechami laskowymi. Połączenie genialne. Będzie w sam raz na romantyczną kolację z czerwonym
wytrawnym winem.
Dla 2 osób przygotuj:1 paczkę wędzonej kaczej piersi w plasterkach (100 g)1
mango1
szalotkę1 dużą łyżkę
soku multiwitamina (ja użyłam cappy - ważne żeby był bez
banana)1 dużą łyżkę
octu z białych
winogron (może być
winogronowy)1 małą łyżkę gęstego
miodu2 duże łyżki
oliwy z oliwek1 garść
rukoli10
orzechów laskowych2 duże łyżki wiórków z
sera old amsterdam (może być polski
Bursztyn)
sól i świeżo mielony
pieprzNajpierw przygotuj
konfiturę z
mango i
szalotki.
Mango pokrój w małe paseczki,
szalotkę w drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę
oliwy z oliwek,
mango,
szalotkę,
sok multiwitamina,
ocet i
miód. Wszystko mieszaj, cały czas smażąc
konfiturę na dużym ogniu. Dodaj świeżo mielony
pieprz i odrobinkę
soli.
Konfitura będzie gotowa, gdy cały płyn się zredukuje, a
mango będzie błyszczeć.
Plastry
kaczki ułóż na dwóch talerzach w kółeczka.
Rukolę umyj i ułóż na
kaczce, oprósz
konfiturą, rozgniecionymi
orzechami laskowymi i wiórkami
sera old amsterdam. Całość
skrop oliwą z oliwek i przypraw świeżo mielonym
pieprzem. Podawaj z
czerwonym winem przy nastrojowej muzyce. Smacznego!