Wykonanie
Brazylijska
polędwica wołowa flambirowana w
Jack Daniel's i duszona z
borowikami w
śmietanieCo roku zapraszam całą rodzinę na uroczysty obiad w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowy dzień, w który chcę zaserwować moim najbliższym wszystko co najlepsze. W tym roku nie będzie inaczej. Postanowiłam podzielić się z
Wami moim świątecznym menu, na który składać się będą moje najlepsze i ulubione zimowe przepisy. Do świąt opublikuję ich cały zestaw, zawsze z początkiem tytułu "świąteczne menu". Dzisiaj prezentuję danie
mięsne.
Polędwica wołowa flambirowana w
whiskey, a następnie duszona z
borowikami, cząbrem,
gałką muszkatołową,
białym pieprzem,
parmezanem i
śmietanką, jest niesamowicie delikatna i krucha, a przy tym intensywna w smaku. Przenika się tu pikantność
gałki muszkatołowej,
białego pieprzu, Jack'a Daniel'sa z aksamitnymi
borowikami i
parmezanem oraz
słodyczą szalotki i
śmietanki. Smak genialny, dla mnie
absolutny rarytas, idealny na tak wyjątkowa okazję.
Na porcję dla 4 osób przygotuj:1/2 kg
polędwicy wołowej50 ml
whiskey Jack Daniel's2 garści
suszonych borowików2 garści
mrożonych borowików2
szalotki1 łyżeczkę cząbru1 ząbek
czosnku1 szczyptę
gałki muszkatołowej1 szklanka
śmietanki kremówki1 garść startego
parmezanu4 duże łyżki
oliwy z oliwek1 małą łyżeczkę
białego pieprzu1 małą łyżeczkę
soliszczyptę
cukru1 garść grubo pokrojonej
natki pietruszkiSuszone borowiki włóż do miseczki, zalej 1/2 szklanki wrzątku i przykryj talerzykiem.
Szalotki i
czosnek pokrój na drobniutka kosteczkę.
Polędwicę pokrój w kostkę o
boku 3 cm. Rozmroź
borowiki i pokrój je na grube kawałki.Rozgrzej dużą głęboką patelnię, dodaj
oliwę z oliwek. Na rozgrzaną
oliwę wrzuć
mięso,
szalotki,
czosnek i wszystko wymieszaj. Gdy
mięso lekko się zrumieni dodaj Jack'a Daniel'sa i ostrożnie podpal płyn (uwaga na
brwi i włosy!).
Alkohol się wypali, a
polędwica wołowa nabierze wspaniałego aromatu.
Gdy płomień zgaśnie dodaj
wodę z
suszonych borowików, te natomiast pokrój na drobne kawałki i dodaj do
mięsa. Dodaj również rozmrożone
borowiki, cząber,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj
śmietankę,
gałkę muszkatołową,
parmezan,
cukier,
sól i
biały pieprz. Duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Spróbuj czy nie trzeba dodać
soli lub
pieprzu. Na koniec posyp całość
natką pietruszki.
Danie idealnie nadaje się do odgrzewania, więc można je przygotować wcześniej, co jest bardzo istotne w czasie świąt. Już niedługo przepis na dodatki. A tymczasem polecam wypróbować je ze świeżym
pieczywem, jest pyszne. Smacznego!