Wykonanie
Borowikowe kokardy z
boczkiemFarfalle ai funghi porcini, włoska klasyka , jedno z moich ulubionych dań. Wyjątkowo ekspresowy i smakowity przepis, wykonanie go trwa mniej więcej tyle co zagotowanie
makaronu, i za to go uwielbiam. Dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o chrupiący
boczek. Gorąco polecam!
Na dwie porcje przygotuj:1 dużą garść
suszonych borowików3/4 szklanki
śmietanki kremówki1 dużą garść startego
parmezanu1 ząbek
czosnku2
szalotki (może być inna
cebula)2 duże łyżki
oliwy z oliwek.1 dużą garść parzonego
boczku1 szczyptę cząbru1/2 szczypty
gałki muszkatołowej4 duże garści
makaronusól,
pieprzNastaw
wodę na
makaron w czajniku (będzie szybciej), a garnek na
makaron wstaw na gaz, niech się rozgrzewa. Kiedy
woda będzie się gotować,
boczek upraż na patelni, a jak będzie złoty odsącz go na ręczniku papierowym.Włóż
borowiki do dużego kubka, zalej wrzątkiem do poziomu
grzybów i przykryj
spodkiem. Resztę
wody posól i ugotuj w niej
makaron al dente (według instrukcji na opakowaniu). Następnie pokrój drobno
cebulę i
czosnek, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię z dwoma dużymi łyżkami
oliwy z oliwek (może być ta po prażeniu
boczku, tylko zlej wcześniej tłuszcz). Jak
cebula się zeszkli wlej na patelnię
wodę z
grzybów.
Borowiki potnij na kawałki i wrzuć na patelnię. Zalej wszystko
śmietanką, dodaj
przyprawy i
parmezan, dokładnie wymieszaj. Sos powinien już
mieć konsystencję gęstej
śmietany, spróbuj czy nie trzeba dodać
soli i
pieprzu. Gotowy
makaron odcedź, zostawiając odrobinę
wody na dnie (ok. 4 duże łyżki), wrzuć
makaron z powrotem do garnka, dodaj sos, wymieszaj wszystko. Wyłóż
makaron z sosem na talerz, posyp go
boczkiem i
parmezanem, jeszcze troszkę świeżo mielonego
pieprzu i gotowe. Smacznego!