Wykonanie
Stek z
polędwicy wołowej w towarzystwie
rukoli z
granatem,
serem Old Amsterdam i
orzechami pecan w
malinowym dressingu
Owoc granatu ma niesamowite własności zdrowotne, posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, działa przeciwstresowo, świetnie wpływa na
serce i ma jeszcze tysiące innych właściwości., a przy tym rewelacyjnie smakuje.Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, nadając jej chrupiącą konsystencję i orzeźwiającą kwaskową nutę. Do tego wspaniały krwisty
stek z
polędwicy wołowej, świeża
rukola, kruchy i
aromatyczny ser, delikatne
orzechy pecan i malinowy dressing. Kompozycja doskonała!
Dla 2 osób przygotuj:2 kawałki
polędwicy wołowej o długości 10 cm2 duże garści
rukoli1
granat1 małą garść
orzechów pinii1/4
oliwy z oliwek1 duża łyżka
octu malinowego1 mała łyżka gęstego
miodu20 piórek
sera Old Amsterdam lub
Bursztynkolorowy pieprzMięso umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie włóż je do miski polej dwoma dużymi łyżkami
oliwy z oliwek, dodaj małą łyżkę świeżo zmielonego
kolorowego pieprzu oraz
ocet malinowy. Wymasuj
mięso i odstaw na bok.
Rukolę umyj i osusz, przygotuj piórka
sera.
Granat przetnij na pół, odwróć przeciętą stroną w dół nad miską i uderzaj go drewnianą łyżką od góry. Będziesz zaskoczona jak łatwo pestki będą wypadać ze skórki. Nastaw piekarnik na 220 stopni w opcji góra-dół. Patelnie grillową rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury, tak aby unosił się nad nią mały
dymek. Połóż na niej
steki. grilluj 2 minuty z każdej strony, czyli z dołu, z góry, i z wszystkich 4
boków, powtórz zabieg jeszcze raz, a
potem włóż patelnię z
mięsem do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Steki wyjdą średnio wysmażone, jeśli lubisz dobrze wysmażone (well done) zostaw
steka na kolejne 3 minuty w piekarniku. Wyjmij
polędwicę z piekarnika na deskę i daj jej odpocząć, w tym czasie przygotuj pozostałą część dania. Przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą pozostałą część
oliwy z oliwek,
ocet malinowy,
miód i szczyptę świeżo zmielonego
kolorowego pieprzu.
Rukolę wyłóż na talerz posyp ją pestkami
granatu,
serem i
orzechami pinii. Obok ułóż
steka i całość polej dressingiem. Smacznego.