Wykonanie
Płaty
polędwicy wołowej na
rukoli z
melonem,
orzechami pecan i
parmezanemPiękna pogoda rozpieszcza nas kolejny dzień, a ja mam ochotę rozpieścić swoją rodzinkę letnimi
smakami. Przygotowałam cieniutkie płaty
polędwicy wołowej i szybko ugrillowałam je na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Wyszły delikatne i soczyste, do tego świeża
rukola, soczysty słodki
melon,
orzechy pecan i
parmezan. Kompozycja doskonała. Serdecznie polecam!
Dla 4 osób przygotuj:20 cm kawałek
polędwicy wołowej4 garści
rukoli1
melona2 garści
orzechów pecan2 garści piórek
parmezanu (możesz wyciąć je obieraczką do warzyw)1/3
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę
octu jabłkowego1 dużą łyżkę
mioduświeżo mielony
pieprzPolędwicę potnij w cienkie płaty (ok. 3-4 mm). Rozgrzej mocno patelnię grillową. Wrzuć na nią
orzechy pecan i przełóż do miseczki jak tylko zaczną pachnieć. Obierz
melona, usuń nasiona i podziel go na cząstki.Przygotuj dressing. Wymieszaj
oliwę,
ocet,
miód i świeżo mielony
pieprz, tak aby powstała gładka emulsja.Włóż płaty
polędwicy na patelnię, grilluj po 2 minut z każdej strony i odkładaj na talerz.Następnie ułóż równe stosiki
rukoli na 4 talerzach, dodaj
melona. Na wierzchu poukładaj płaty
polędwicy, dodaj
orzechy. Całość polej dressingiem i oprósz
parmezanem. Smacznego!