Wykonanie
Pieczony
udziec jagnięcy w
rozmarynie,
tymianku i
cytrynieDziś pierwsze urodziny mojej córci. Impreza na 16 dorosłych i 5 dzieci. Pełne szaleństwo! Przygotowałam dwa menu dla obu grup wiekowych. Sądząc po pustych talerzach wszyscy byli zadowoleni. Furorę wśród dorosłych zrobiła pieczeń. Kruchutki, aromatyczny
udziec jagnięcy po prostu rozpływał się w ustach. Prezentuję przepis na doskonałą pieczeń na uroczyste przyjęcie. Jutro przepyszny obiadek dla dzieci.
Na porcję dla 6 osób przygotuj:1
udziec jagnięcy z kością3 gałązki
rozmaryny3 gałązki
tymianku2 ząbki
czosnku2
cytryny1 duża łyżka
soli1 duża łyżka
kolorowego pieprzu5 dużych łyżek
oliwy z oliwekNa
sos borowikowy przygotuj:dużą garść
suszonych borowików2 duże garści mrożonych (lub
świeżych borowików)1 garść startego
parmezanu1 szklankę
śmietanki kremówki1/4 szklanki
białego winaszczyptę
gałki muszkatołowej2 szczypty cząbru1
szalotkę2 duże łyżki
oliwy oliwek1 mały ząbek
czosnkusól i
pieprzDzień wcześniej utrzyj ze sobą w moździerzu igły
rozmarynu, listki
tymianku, obrane ząbki
czosnku, stratą skórkę z jednej
cytryny, sok z jednej
cytryny, 3 dużymi łyżkami
oliwy z oliwek,
pieprz i
sól. Powstałą mieszanką natrzyj
udziec jagnięcy. Włóż do miski, obłóż plasterkami z jednej
cytryny, przykryj i wstaw do lodówki. Wyjmij
mięso z lodówki 3 godziny przed podaniem. Rozgrzej patelnie, wlej 2 łyżki z
oliwek, obsmaż
udziec w koło, aby się zrumienił. Następnie przełóż
mięso do naczynia żaroodpornego, razem z resztkami marynaty z miski i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji góra-dół. Piecz 2,5 godziny, obracając pieczeń co 20 minut.
Gotową pieczeń wyłóż na półmisek, ozdób świeżym
rozmarynem,
tymiankiem i plastrami świeżej
cytryny.Gwarantuję, że efekt będzie bajeczny. Do pieczeni podałam wybór
sosów, m.in.
borowikowy.Sos zacznij od posiekania na drobną kosteczkę
szalotki i
czosnku.
Suszone borowiki zalej wrzątkiem, przykryj na 5 minut. Mrożone (lub
świeże borowiki) pokrój na grube kawałki. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki
oliwy, wrzuć
szalotkę,
czosnek i cząber. Wlej na patelnię
wodę z
suszonych grzybów, te potnij na kawałki, i również dodaj na patelnię. Dodaj
wino, po 3 minutach kremówkę,
gałkę muszkatołową,
parmezan,
sól i
pieprz do smaku. Duś sos na średnim ogniu przez 5 minut. I gotowe. Smacznego!