Wykonanie
Jak dla mnie gulasz idealny, nie tak czasochłonny jak tradycyjny wołowy, za to równie pyszny. Można podawać na wiele sposobów - z
kaszą, z
ryżem, z kluskami, z samą
fasolką szparagową itp itd...
Składniki:500 - 600 g
mięsa z uda z
indyka1 duża
papryka czerwona2
cebule200 - 250 g
pieczarek1
por400 ml
bulionu drobiowegosól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegoew.
śmietana na końcu
Mięso umyć, odkroić wszelkie ścięgna, pokroić w kostkę i opruszyć lekko
papryką słodką. Podsmażyć na
oliwie na złoty kolor, dodać posiekaną
cebulkę i smażyć przez 2-3 minuty a następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Przerzucić do rondelka.
Paprykę i
por pokroić, opruszyć odrobiną
cukru i
pieprzem i zeszklić na
oliwie, dolać trochę
bulionu i smażyć przez chwilę dalej. Dodać do
mięsa. Następnie pokroić
paprykę i
pieczarki, opruszyć
papryką słodką i również podsmażyć na
oliwie, na końcu dodając trochę
bulionu. Dodać do
mięsa.Wlać resztę
bulionu, wrzucić
liść laurowy i
ziele angielskie i dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawić gulasz do smaku,
solą ew.
papryką ostrą i dusić kolejne 15 min.Dodać dwie łyżki
śmietany i gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut.Smacznego!