ßßß Cookit - przepis na Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami- idealny!

Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami- idealny!

nazwa

Wykonanie

Jak dla mnie gulasz idealny, nie tak czasochłonny jak tradycyjny wołowy, za to równie pyszny. Można podawać na wiele sposobów - z kaszą, z ryżem, z kluskami, z samą fasolką szparagową itp itd...
Składniki:
500 - 600 g mięsa z uda z indyka
1 duża papryka czerwona
2 cebule
200 - 250 g pieczarek
1 por
400 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
ew. śmietana na końcu
Mięso umyć, odkroić wszelkie ścięgna, pokroić w kostkę i opruszyć lekko papryką słodką. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i smażyć przez 2-3 minuty a następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Przerzucić do rondelka.
Paprykę i por pokroić, opruszyć odrobiną cukru i pieprzem i zeszklić na oliwie, dolać trochę bulionu i smażyć przez chwilę dalej. Dodać do mięsa. Następnie pokroić paprykę i pieczarki, opruszyć papryką słodką i również podsmażyć na oliwie, na końcu dodając trochę bulionu. Dodać do mięsa.
Wlać resztę bulionu, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawić gulasz do smaku, solą ew. papryką ostrą i dusić kolejne 15 min.
Dodać dwie łyżki śmietany i gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/03/gulasz-z-indyka-z-papryka-i-pieczarkami.html