Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż zwierzęcych ;)Miałam przyjemnośc próbowac pasztetu z ciecierzycy i bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze dobranych przypraw , albo ciecierzyca tak bardzo dobrze smakuje? :) Ja znalazłam przepis na pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej.Składniki:200 g suchej czerwonej soczewicy4-5 marchewki1 cebula4 łyżki oleju3 jajkasólziołowapieprz1 łyzka słodkiej papryki1 ząbek czosnku1 łyzka curry1/2 łyżeczki ziaren kolendrySoczewicę należy ugotowac na papkę w niewielkiej ilości wody. ( ok. 30 minut). OdsączycMarchewki zetrzec na tarce o grubych oczkach.Cebulę drobno posiekac i smażyc na oleju ok. 10 minut naśrednim ogniu.Doprawic solą , pieprzem, papryką, przecisniętym przez praskę czosnkiem , curry i rozgniecioną kolendrą.Smażyc jeszcze przez chwilkę, po czym wymieszac z odsączoną soczewicą i jajkami.Masę przełożyc do podłużnej foremki.Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.Smacznego.